Torrevieja er en kystby som ligger på Costa Blanca i Alicante-provinsen i Sør-Spania. Navnet kommer av at stedet frem til 1802 bare var et gammelt vakttårn. "Torre" betyr tårn på Spansk og "vieja"betyr gammel. Salt er hovedindustrien i Torrevieja siden byen ligger mellom havet og to store saltsjøer Las Salinas. Denne plasseringen gjør at Torrevieja har et meget helsebringende klima, noe som er hovedgrunnen til byens popularitet blant nordmenn, svensker og andre nord-europeere som oppsøker Spania av helsemessige årsaker.

En annen grunn er at Torrevieja ligger praktisk til med kun 30 miutters kjøretur fra flyplassene i Alicante og Murcia, noe som gjør Torrevieja lett tilgjengelig fra de fleste europeiske byer.

Torreviejaer en av de raskest voksende byene i hele Spania, her finner du ingen høye skyskrapere eller pakkereise hotell, byen har beholdt sin spanske sjarm, og Torrevieja er et ideelt sted for familieferier da det er mye å oppleve for her hele familien. Torrevieja er et utviklingsturistsenter og en av de viktigste på middelhavskysten, og er ikke på langt nær så kommersialisert som turistbyene nord for Alicante. Byen beholder fortsatt den spesielle “spanske” følelsen og har et avslappet miljø.
Torrevieja har en lang molo som man kan gå på og en vakker gangvei langs stranden. Dique de Levante er en nesten 1,4 km lang molo som med store steiner på nordsiden beskytter den sydlige delen av Torrevieja. Det er en nydelig strekning å vandre på for folketitting, mosjon, sjøluft og nydelig utsikt over kystlinjen og byen. På veien vinker en patinabelagt kobberkvinne ut mot havet, og et fyrtårn vokter enden av moloen. Hvis det er din første gang i Torrevieja anbefales Dique de Levante som et flott startpunkt!
I byen finnes det også en stor båthavn , som består av tre båthavner i tillegg til den kommersielle havnen og fiskeflåten. Havnen er en naturlig forlengelse av byen til sjøen og sees på som en naturlig og viktig del av byens sjøfartshistorie.

Havnen i Torrevieja gir hjem til 300 fiskebater og over 900 private sportsbåter. I nærheten av havnen og strandpromenaden ligger det et fast minitivoli som holder åpent hele året.

KLIMA

Torrevieja har et tørt klima året rundt og en gjennomsnittstemperatur om vinteren på 18 grader. Statistikken sier de har 320 soldager i året. August er den varmeste måneden i Torrevieja med en gjennomsnittlig temperatur på 26°C og den kaldeste er januar på 11°C med 13 daglige soltimer i juli. Den våteste måneden er oktober med et gjennomsnitt på 59mm regn. Den beste måneden å bade i havet er i august, da den gjennomsnittlige sjøtemperaturen er 25°C.

Konsentrasjonen av salt og temperatur, gir Torrevieja og nærliggende områder et spesielt sunt mikroklima, anbefalt av leger for sine gode helse egenskaper. Bading i salt lagunene er også blitt populært av flere medisinske grunner. Været i Torrevieja gjør det til et ideelt sted for året ferieaktiviteter, spesielt hvis du lengter etter litt sol i løpet av de kjedelige vintermånedene i Norge. Mange foretrekker månedene når været kan være nær perfekt: April, mai, juni, september, oktober og november.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert Costa Blanca-kysten som et av verdens sunneste steder å leve i. Saltsjøene i Torrevieja-regionen gir en positiv innvirkning på mikroklimaet, som fører til lave nedbørsmengder og et stabilt varmt klima med lite vind.

SALTSJØEN OG NATURPARKEN

Torrevieja har en fredet naturpark som heter The Nature Park of the La Mata Lagoon og Torrevieja Lagoon. Torrevieja og La Mata-lagunene er omgitt av et unikt landskap, og er en stor turistattraksjon. Dette området er inkludert i en liste over de mest helsebringende steder som finnes Europa. Dette området har et fuglereservat som beskytter flamingoene som lever der. Torrevieja og La Mata-lagunene er omgitt av et unikt landskap, og er en stor turistattraksjon. Inngangen til naturparken ligger nær La Mata-stranden i nordlige del av Torrevieja, og her finner man også det moderne besøkssenteret «Centro de Información del Parque Natural». Området består av våtmarker og saltvannssjøer – som benyttes til saltproduksjon. Naturparken er også et viktig verneområde for fugler, og her kan man få øye på ulike fuglearter – deriblant flamingoer. Naturparken har flotte gang- og sykkelstier, og besøkssenteret holder åpent de fleste dager i året.

Saltsjøer i Torrevieja har en flate på 2500 hektar og en omkrets på 17 km. Saltet kommer fra filtrert havvann i sjøen. Vannet krystalliseres og blir til salt. For å få saltet ut av sjøen bruker arbeiderne trebåter plassert en etter en og formerer et såkalt ”train”. For å transportere saltet fra havnen brukes et 2 km langt transportbånd. Før i tiden brukte de vogner og små tog for å transportere saltet til Las Eras de la sal, det gamle salthuset. I bunnen av saltsjøen finnes 8.000.000 tonn salt. Saltet eksporteres til nord Europa, Island, Canada, USA og Vest Afrika. Saltet brukes til å salte kjøtt, fisk, i industrien og som veisalt i nord Europa.

LAGUNA ROSA - NATURLIG SPA

Fargen av sjøen forårsakes av pigmenter i vannet, men det er spesielt to organismer som bidrar til den karakteristiske fargen. En slik organisme er en rosa mikroalge, Dunaliella Salina, som må ha høye verdier av ß-karoten for å overleve. Den andre organismen er en reke, Artemia Salina, som blir mer og mer rød desto høyere saltkonsentrasjonen er i vannet. Flamingoene spiser disse organismene, hvilket forklarer deres rosa farge. Begge disse organismene finnes i store mengder i denne lagunen, og forklarer fargen på vannet. Ettersom saltkonsentrasjonen øker og saltet blir klart for innhøsting, blir rekene rødere, og vannet virker mer rosa.

Vanndybden i den Rosa Sjøen er cirka 1,5 meter, og det er på det dypeste i denne 1400 hektar store innsjøen. På dette rosa vannspeilet flyter nesten alt på grunn av det ekstremt høye saltinnholdet.

Gjørmen er virkelig det sorte gullet i lagunen. Det er kjent fra gammel tid at dens innhold hjelper på hud og hudproblem, men også anti-inflammatorisk. I tillegg skal det være til hjelp mot reumatisme, leddgikt, slitasjegikt, eller for eksempel etter benbrudd. For folk med eksem eller psoriasis vil regelmessige bad i denne saltsjøen over en periode virke helbredende. Vannet er svært rikt på mineraler som er gunstig for disse pasientgruppene.

Det beste resultatet får man ved å smøre seg helt inn hver dag i ni dager er den mest anbefalte kuren. Man venter til gjørmen har tørket skikkelig før den vaskes av. Det er viktig å huske badesko for å beskytte bena, og solkrem for beskyttelse av resten av kroppen.

STRENDER

Deilig sandstrand, strålende sol og turkisblått hav er akkurat hva man ønsker seg på ferie. Torrevieja har som de fleste byene langs Costa Blanca kysten mange flotte strender. 1987 var Europas miljøvernår, og det året man startet kampanjen “Bandera Azul” (blått flagg) i Spania. FEE Federación Europea de Educación Ambiental gjennomfører årlige kontroller ved Spanias strender, og utplasserer det blå flagget på alle de strendene som oppfyller kriteriene for miljøvern og gode service tilbud.I Torrevieja finner du noen av verdens beste strender, og den Hvite Kysten har ikke mindre enn 200 kilometer med strandlinje, og de ligger alle sammen i Alicante provinsen hvor man kan nyte late dager i sanden i det avslappende klimaet ved Middelhavet.I Torrevieja finnes det mange flotte strender med fin sand og alle servicetilbud og i tillegg mange rolige bukter, hvor man kan nyte en dukkert i fred og ro, langt fra store folkemengder.

Playa del Cura

Playa del Cura er mest kjent for å være integrert i det urbane området av byen. En favoritt blant både beboere og feriegjester.Denne stranden er 325 meter lang, og en bredde på 27 meter. Det er den mest sentrale stranden i Torrevieja og grenser mot sør til Paseo Maritimo Juan Aparicio og Restaurant Tintero og nordover til Monumento a las Culturas del Mediterráneo. Den har en nylig oppusset promenade med mange barer, gavebutikker, iskrembarer og restauranter. Du kan lett tilbringe hele dagen her med så mange valgmuligheter for å spise ute eller bli underholdt etter en lang dag med soling på den fine sandstranden.Dette er en av Torreviejas beste strender for familier, nettopp på grunn av sin sentrale beliggenhet.

Det anbefales å besøke No. 1 Pizza Restaurant, hvor du kan nyte god mat med en privilegert utsikt stranden. Et annet godt restaurant tips finner du i begynnelsen av stranden, restauranten Restaurante El Tintero, bygget praktisk talt på vannet og hvor du kan nyte et utvalg av fisk og paella i sommersesongen. På Playa del Cura finner du også turistinformasjon, 4 vakttårn, badevakter på stranden og førstehjelp.

Playa de los Locos

Stranden Playa de los Locos er oppkalt etter et tidligere psykiatrisk sykehus ved siden av henne. Det er en nydelig sandstrand i den nordlige delen av byen, like opp kysten fra Playa del Cura. Den strekker seg 760 meter langt og 27 meter bredt, og det er rikelig med parkering i nærheten, så det er et populært sted for å nyte en dag i solen.Stranden har alle fasiliteter, og har 4 vakttårn, badevakter på stranden, og førstehjelp, samt en rekke barer og restauranter.

Torreviejas naturlige bassenger

Like sør for Playa del Cura ligger to vakre naturlige bassenger. Omgitt av palmer, ligger disse vakre buktene som er ideelle for skånsom bading eller snorkling, da fargen på vannet er så intens.

Disse naturlige bassengene er skapt av en gruppe små moloer bygget for å verne de små strendene omgitt av det steinete området.

Disse bassengene er svært uvanlige på Costa Blanca, for ikke bare har de sjarmerende stedene en flott beliggenhet i Torrevieja. Og ettersom det er svært sentralt vil du også finne mange barer i nærheten hvor du kan få noe å spise og drikke, eller du kan finne et sted å innta den medbrakte nistematen. Et av sandbassengene ligger like sør for Paseo Duque de Levante moloen mens det andre ligger noen meter lenger sør.

De er begge ganske kompakte - det ene er 58 meter langt og 10 meter bredt, mens det andre er 208 meter langt og 25 meter bredt.

Playa de La Mata

La Mata stranden har virkelig Wow faktor for elskere av lange, gylne sandstrender. Den er virkelig et flott sted for alle, fra familier til vannsportentusiaster. La Mata er den største stranden i Torrevieja og den lengste stranden i Spania. Stranden strekker seg 2,363 meter i lengde og 47 meter i bredden. La Mata har ikke mindre enn åtte volleyballbaner, en strandfotballbane og pedalbåter man kan leie. Det er omtrent et dusin strandbarer spredd rundt på stranden i sommermånedene, så man er aldri langt unna en kjølig, forfriskende drikke. La Mata har en lang promenade langs hele stranden, og den er perfekt for en spasertur eller joggetur om morgenen, eller man kan komme dit for å nyte den vakre solnedgangen over havet. Bak stranden er en stor flate med sanddyner som utgjør “Water Mill Park”.

Stranden er delt inn i 3 soner:
Playa de La Mata – Pueblo, med 3 vakttårn, 3 badevakter på stranden og førstehjelpsstasjon.
Playa de La Mata – Europeisk, med 4 vakttårn 5 badevakter og førstehjelp.
Playa de La Mata – Sweet, med 4 vakttårn, 5 badevakter på første linje og en førstehjelpsstasjon.

Playa de los Naufragos

La Mata stranden har virkelig Wow faktor for elskere av lange, gylne sandstrender. Den er virkelig et flott sted for alle, fra familier til vannsportentusiaster. La Mata er Stranden Playa de los Naufragos ligger i bydelen San Roque, sør for Torrevieja og har en lengde på 325 meter. og en bredde på 77 meter. I sommer sesongen har stranden et gjennomsnitt på 7000 besøkende per dag. Stranden er tilgjengelig for funksjonshemmede, har 3 vakttårn, badevakter på stranden, og førstehjelp. Stranden har begrensede parkeringsmuligheter, men buss linje E stopper ikke langt fra stranden. Stranden er tildelt det Blå Flagg og er svært familievennlig med blant annet palmetrær i sanden som gir etterlengtet skygge når varmen er som verst, i tillegg til en liten vannlekeplass for de aller yngste.

Cala Ferris

Cala Ferris er en 200 meter lang gyllen sandstrand med masse små sanddyner. Her finnes det ingen cafeer eller tjenester, men det er verdt et besøk. Så lenge du tar med din egen mat og drikke så du kan lett tilbringe noen timer med soling og bading i det vakre klare vannet. Stranden er omgitt av mange palmer og med palmetrær bak deg og det krystallklare havet foran, kan du virkelig føle at du er et tropisk sted.

BYPARKEN PARQUE DE LAS NACIONES

Den vakre byparken «Parque de las Naciones» ligger 1100 meter nordvest for torget «Plaza de la Constitución» i sentrum av Torrevieja. Parken dekker et område på 40.000 m2 – og er en populær attraksjon for hele familien.

Inne i parken finnes en stor innsjø – som danner silhuetten av det europeiske kontinent. Innsjøen har også svaner og gjess. Parken har ellers flotte skulpturer, utstillingshall, kapell samt stort lekeområde for barn.

Åpningstider: Alle dager kl. 10.00 – 22.00. Sommerstid har parken lengre åpningstid.
Adresse: Ronda Don Cesar Canovas Girada, 03181 Torrevieja

KIRKEN – IGLESIA ARCIPRESTAL DE LA INMACULADA CONCEPCION

Torreviejas vakre hovedkirke ligger sentralt ved torget «Plaza de la Constitución», og er oppført i nyklassisistisk stil. Iglesia Arciprestal de la Inmaculada Concepcion ble opprinnelig reist i 1789 – men ble ødelagt av jordskjelvet som rammet byen i 1929. Kirken ble imidlertid rekonstruert i 1844, og sto ferdig i 1928. Kirken har to tårn, og kapasitet til å romme 1000 personer. Ved gjenoppbyggingen av kirken ble det brukt steiner fra det gamle tårnet Torre Vieja. Inne i kirken kan man se statuen som er dedikert til byens skytshelgen – laget av billedhugger Ponsada i 1940.

Åpningstider: Hverdager kl. 10.00 – 20.00.
Adresse: Plaza de la Constitución, 03181 Torrevieja
Book nå